Altın 3.000 doların üzerinde kalmaya devam ediyorOANDA:XAUUSD Daha düşük bir geri çekilme ve ardından hafif bir toparlanma, fiyatı 3.000 doların üzerinde sabit tutarak kısa vadeli yükseliş görünümüne güçlü destek sağladı. ABD Başkanı Trump'ın ticaret ortaklarına gümrük vergisi uygulama konusundaki tutumunu yumuşatması ve risk iştahının önemli ölçüde artması, altın gibi güvenli liman varlıkları üzerinde baskı oluşturuyor. Ayrıca, iki haftadan fazla bir süre içinde yeni bir zirveye ulaşan ABD doları endeksi de altın fiyatlarını aşağı çekti.
bir çift fiyatı OANDA:XAUUSD Bu yıl 16 kez rekor kırarak geçen hafta ons başına 3.057,21 dolarlık rekor seviyeye ulaştı.
Trump bazı ülkeleri gümrük vergilerinden muaf tutabilir, Wall Street iyimser
ABD Başkanı Donald Trump'ın 2 Nisan'da uygulanması planlanan bazı tarifelerde kısmi bir gecikme önermesiyle borsa hissiyatı iyimser oldu.
Wall Street Journal'ın haberine göre ABD Başkanı Trump, gelecek ay ticari ortaklarına uygulanması beklenen misilleme vergilerini düşürebileceğini ve bazı ülkelerin hariç tutulabileceğini söyledi.
Bloomberg'in haberine göre ABD Başkanı Trump, 2 Nisan'da çoğu ülkeye karşılıklı gümrük vergisi uygulamak yerine bazı ülkelere gümrük vergisi uygulayacağını duyurdu. Bu önlemler "kirli 15" olarak adlandırılan ticaret ortaklarını hedef alıyor.
Trump'ın tarife politikaları, yatırımcıların küresel ticaret savaşının risklerine ilişkin endişelerini hafifleterek gevşeme işaretleri gösterdi.
Altın, geleneksel olarak jeopolitik ve ekonomik belirsizlik zamanlarında güvenli bir yatırım olarak kabul edilir ve altın genellikle düşük faizli ortamlarda iyi performans gösterir.
Federal Rezerv geçen hafta faiz oranlarını değiştirmedi ve bu yıl iki çeyrek puanlık faiz indirimi olasılığını artırdı.
ABD'li ve Rus yetkililer, Ukrayna'da kapsamlı bir ateşkes yönünde ilerleme kaydedilmesi umuduyla Suudi Arabistan'da görüşmelerde bulundu. Washington ayrıca daha geniş bir anlaşma öncesinde Karadeniz'de ayrı bir deniz ateşkesi müzakeresi yapmak istiyor.
Genel olarak piyasada yavaşlama işaretleri görülüyor ve bu da altın fiyatlarında uzun bir yükseliş serisinin ardından geri çekilmeye işaret ediyor. Ancak genel piyasa perspektifinden bakıldığında altın fiyatlarının halen yükselen temel seviyelerinde olduğu, potansiyel risklerin halen mevcut olduğu ve beklenmeyen jeopolitik ve ticari risklerin etkisi de altın fiyatlarının hızla yükselmesine neden olacaktır.
Kurs teknolojisi beklenti analizi OANDA:XAUUSD
Günlük grafikte altın fiyatları daha da geriledi ancak 3.000$ tabanının üzerinde sabit kalmayı sürdürüyor; bu da son sayıda okuyuculara tanıtılan kısa vadeli yükseliş görünümüne önemli destek sağlıyor.
Kısa vadede yukarı yönlü hedefler %0,50 Fibonacci uzantısı olan 3.021 dolar civarında bulunuyor. Bu seviye aşıldığında, altın fiyatlarının tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 3,051 dolarlık kısa vadeli hedefe doğru ilerlemeye devam etmesi ve bunu Fibonacci'nin %0,618'e doğru genişletmesi muhtemel.
Genel olarak bakıldığında, altın fiyatları 21 günlük hareketli ortalamanın üzerindeki fiyat kanalında kaldığı sürece teknik görünüm yükselişe devam ediyor. Mevcut fiyat düşüşü yalnızca kısa vadeli bir düzeltme olarak değerlendirilmelidir ve büyük bir trend değişikliği meydana gelmemiştir.
Bugünün altının teknik yükseliş eğilimi şu şekilde yeniden odak noktasına dönecek:
Destek: 3.000 Dolar – 2.977 Dolar
Direnç: 3.021 Dolar – 3.051 – 3.057 Dolar
XAUUSD Satışı: Fiyat 3,037 – 3,035⚡️
↠↠Zararı durdur 3.041
→Karı al 1:3,029
↨
→Kar Al 2:3,023
XAUUSD Alış: Fiyat 2,978 – 2,980⚡️
↠↠Zararı durdur 2.974
→Karı al 1:2,986
↨
→Kar Al 2: 2.992
Temel Analiz
Tradingview Kapsamlı Kullanım ve Bitcoin Analizi.Büyük küçük profesyonel ya da yeni başlayan yatırımcılara aracılık eden TradingView her türlü olanağı yatırımcılarına sunuyor.
Sol tarafta otomatik grafik formasyonlarını gösteren bir metriğimiz var.(Premium üye) Bu formasyonları özellikle kısa yatırımcılar için oldukça işe yarayan bir metrik stilidir. Bazen gözden kaçabilir ya da formasyonları bilip bilmemenize bağlı olarak sizlere anında yakalayıp modellemesini yapan harika bir indikatör.
Yeşil alanda düşüş olarak belirttiği formasyonda hedefini tutturmuş ve şimdi de kırmızı alanda tepe formasyonunu analiz edip bizler için bulmuştur. Anlamı 87500 üzeri kapanışta 110 bin dolara artış olur 76 bin dolar altına 59 bine düşüş olur demektir. Bazen bir grafikte birden fazla formasyon oluştuğu için karışık gözükebilir ama bitcoin dışında daha az hacimli varlıklarda daha az ve net formasyonlar gözüküyor.
2. olarak bizlere de istatistik derslerinde ilk öğrettiği konulardan bir tanesi olan mevsimsel dalgalanmadır. 12 ayı oluşturarak bu aylarda neler oluyor incelememizi sağlıyor ve aslında işin temeli budur. Üstel düzeltme talep tahmini regresyon gibi büyük istatistik verilerinin temeli buna yatar.
Mevsimsellik sağ üst kösede resmini koyduğum ve tüm üyelere açık olan bir metriktir.
Burada yıl genelde 4 e bölünür. Finans piyasalarında duymuşsunuzdur. 1. çeyrek 2. çeyrek diye gider. Mantığı buradan gelir. Burada bitcoin için bize söylenen şudur ki mart aylarında resesyon ve martın sonunda genelde bir düşüş olabiliyor. Bunu gözlemleyip fikir alabiliyoruz. Nisan ve mayıs sonuna kadar sezon fark etmeksizin bir yükseliş saptanıyor. Tüm yılların analizi tek bir resimde çok iyi değil mi ?
Alt tarafta özellikle yeni başlayanlar için tüm indikatörlere göre bitcoin ne durumda ? Osilatörler hareketli ortalamalara göre bitcoin kısaca al mı sat mı onu görebiliyoruz.
Zaman dilimini ayarlayıp inceleme yapabilirsiniz.
Bir sonraki metrik ısı haritası. Isı haritası sadece piyasa değeri ya da fiyat yüzdesi değil bir çok şeyde fikir sahibi yapabilir bizlere. Hacmi diğerlerine göre artabilen ve genel piyasa durumunu inceleyebileceğimiz bir metriktir. Bizlere piyasanın resesyonunun devam ettiğini anlatıyor.
Bu bilgiler dışında genelde trend mum analizleri yapıp olaya istatistiksel olarak bakmamızı sağlayacak önemli bilgilerdir. Trend analizi fibonacci vs kullandığımız tüm yöntemler biraz daha görsel kaçıyor ve istatistiksel veri analizini bu ekranlarda görüp anlamak size daha zor olsa da daha kolay bir yatırım danışmanlığı sağlayacaktır. Tradingviewi detaylı kullanabildiğimiz zaman işler çok daha rahat ve profesyonel olacaktır. Ayrıca her bir indikatörü ya da metriği anlamanız için yardım kısmından öğrenmek istediğinizi yazıp bakabilirsiniz. video ve yazı olarak sizlere sunuluyor.
Bitcoinde 87500 altına günlük kapanışta 29 marta kadar bir düzeltme olabilir. 29 Marttan sonra kalıcı yükselişler görmemiz mümkün olabilir. Bunlara da ayrıca dikkat edelim.
Bilgi Fikir ve Eğitim Amaçlıdır. Yatırım Tavsiyesi İçermez !
Euro'nun İstikrarı Bir Serap mı?Euro Para Birimi Endeksi, Avrupa'nın dokusunu tehdit eden siyasi, ekonomik ve sosyal güçlerin kesişim noktasında duruyor. Demografik değişimler ve ekonomik kırılganlık tarafından tetiklenen yükselen milliyetçilik, kıta genelinde siyasi istikrarsızlığı körüklüyor. Özellikle Almanya gibi ekonomik güç merkezlerindeki bu huzursuzluk, sermaye kaçışına yol açarak yatırımcı güvenini sarsıyor. Öte yandan, ABD'nin Avrupa'dan stratejik olarak uzaklaşması gibi jeopolitik yeniden düzenlemeler, euronun küresel konumunu zayıflatıyor. Bu güçler birleşirken, euro bölgesinin bir zamanlar sağlam olan temeli giderek daha kırılgan hale geliyor ve şu kritik soruyu gündeme getiriyor: Euro'nun istikrarı sadece bir yanılsama mı?
Yüzeyin altında daha derin tehditler gizleniyor. Avrupa'nın yaşlanan nüfusu ve azalan işgücü, ekonomik durgunluğu şiddetlendirirken, Avrupa Birliği'nin bütünlüğü, Brexit'in kalıcı etkilerinden İtalya'nın borç sorunlarına kadar çeşitli parçalanma riskleriyle sınanıyor. Bu zorluklar birbirinden bağımsız değil; finansal piyasaları istikrarsızlaştırabilecek ve euronun değerini düşürebilecek bir belirsizlik döngüsünü besliyor. Ancak tarih, Avrupa'nın daha önce de fırtınaları atlattığını hatırlatıyor. Siyasi birlik, ekonomik reform ve yenilikçilik yoluyla uyum sağlama yeteneği, euronun güçlenerek mi yoksa artan baskılara yenik düşerek mi çıkacağını belirleyebilir.
Önümüzdeki yol karmaşık, ancak aynı zamanda fırsatlarla dolu. Avrupa, demografik ve siyasi zorluklarıyla doğrudan yüzleşecek mi, yoksa gizli kırılganlıkların kaderini belirlemesine izin mi verecek? Bu sorunun cevabı, yalnızca euronun gidişatını değil, küresel finansın geleceğini de yeniden şekillendirebilir. Yatırımcılar, politika yapıcılar ve vatandaşlar bu dramayı izlerken bir şey açıkça görülüyor: Euro'nun hikayesi henüz bitmedi ve bir sonraki bölümü cesur bir vizyon ve kararlı eylemler gerektiriyor. Bu gelişen krizin gölgesinde ne görüyorsunuz?
XU100 Teknik Analiz; Her Şeyin Güzel Olması Dileğiyle...Politik gerginliğin zirve yaptığı bu dönemde, Ekrem İmamoğlu'ndan daha panik yapmış birileri varsa o da Borsa İstanbul yatırımcısıdır. Mustafa Kemal Atatürk'ün "Vatanını En Çok Seven, İşini En İyi Yapandır" diyerek, siyasi görüşümü yazıya dahil etmeden bir yazı yazarak düşüncelerime sizlere aktaracağım.
Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanması sonrası elindeki malı tam anlamıyla "boşaltan" isimler hep yabancı. Borsadaki bu satışlardan dolayı küçük yatırımcı korkmuş olsa da bu denli bir satış hacminin sebebi QNB gibi, HSBC gibi ve BOFA gibi yabancı bankalardır. Bizim yaşadığımız "Demokrasi Elden Gidiyor" korkusunu bizimle paylaşmayan yabancı yatırımcının en büyük korkusunun "2. Bir Gezi Dönemi Daha Mı Yaşayacağız ?" olduğunu düşünüyorum. Bu korku, özellikle de küresel gerginliğin de zirvede olduğu bu dönemde gayet anlaşılabilir bir korku. Zaten dünyanın geri kalanında farklı farklı politik krizler varken, S&P500'den dışarı inanılabilmesi güç bir para çıkmışken, altın ve diğer değerli metallerin yükselişi durdurulamıyorken ve Çin'in yaptığı ekonomik ataklar sonrası yıllardır bilinen ve bunlara göre hareket edilen Makroekonomik bilgilerin neredeyse tamamı değişmeye başlamışken, Ekrem İmamoğlu gerginliği, Yabancı Yatırımcı için yeni bir risk yarattı. Şuan Yabancı Yatırımcı, elini nereye atsa altından bir sorun çıkıyor. Bu koşullar altında Ekrem İmamoğlu krizinin borsamıza etki etmemesini ummak "komedi" olurdu. Evet %17'lik bir düşüş olacağını ben de sanmazdım ama günün sonunda "2. Gezi" Korkusu ve Küresel Gerginlik bu denli bir satışa sebep oldu.
Bu düşüşü, Merkez Bankasının Faiz İndirme politikasının sonunda meyvesini verdiği bir rallide yaşamak hepimiz için büyük bir psikolojik yük oluşturdu ama bu demek olmuyor ki; faiz indirme politikalarının hazırladığı Makroekonomik zemin kayboldu. Önce elimizdeki mal pahalandı, faizler arttırıldı ve elimizdeki mal ederi seviyesine geldi. Sonrasında düştü, düşmeye de devam etti. Yaşadığımız rallideki rahatlama sonrası gelen bu kriz sonrası düşüşler, elimizdeki malı ederinden ucuza geriletti. "Peki madem mallar ucuzladı toplayalım mı ?" derseniz cevabım olumsuz olur. 24.03.2025 tarihinde Goldman Sachs Türkiye Ekonomisiyle alakalı uyarısını yaptı. Anlayacağınız; Yaşadığımız bu kriz zamanının makroekonomik sıkıntıları belgelendirildi ve somut bir hale getirildi. Yabancı yatırımcı satışı şuan için bitirmedi ve bu satışları Varlık Fonları ve Yerli Bankalar pek de karşılayamadı. Gelen satışların bir şekilde de olsa karşılanmasını ne ben, ne de başka yatırımcılar kesinlikle talep etmiyordu ama 24.03.2025 tarihinde SPK'nın uyguladığı tedbirlerin kesinlikle anlamsız olduğunu düşünüyorum. Açığa Satış yasağının etkisini inkar etmiyorum ama Kredili İşlem için Özkaynak sınırının %20ye düşürülmesi ve bu konuda esnek davranılması hakkında SPK nasıl bir tepki bekliyordu ? Obaaa çok iyiymiş diyip elimizdeki malın bi 4 katı kadar daha mal mı almamız bekleniyordu ? Böyle bir kriz döneminde özkaynak sınırını %30'dan %20'ye düşürerek tahminimce özkaynak tamamlama çağrısı endişesi olmadan yatırımcıların toplaması beklendi de zaten yaşanan bu düşüşler sonrası yatırımcılar teminat tamamlayamadı, bir de tekrar mı kredili toplanılması beklenildi ? Burada bir tezatlık mı var yoksa olay dediğim gibi mi oldu bilmiyorum ama aşırı etkili olduğunu söyleyemeyeceğimiz ortada.
Malum düşüş yaşandı, mal ucuzken toplamak lazım ama gerginlik bitmeden kademeli dahi olsa mal toplamak bana kumardan farksız geliyor. "Hazır volatilite yüksek iken güzel Trade atılır" gibi bir düşünceye girmek de getireceği kazancın yanında alınan riske bakılınca bana mantıklı gelmiyor. Şuanki güncel haberler gösteriyor ki, Ekrem İmamoğlu gerginliği devam edecek. Mansur Yavaş hakkında açılan soruşturmalar, Üniversitelerde yaşanan gerginlikler (Arkadaşlar üniversite öğrencisiyim ve cuma günü ders işleyemedik), iktidarın aldığı "Sıradışı" kararlar ve vatandaşların katıldığı eylemler daha da dengesiz bir ortam oluşturuyor.
Merkez Bankasının Kriz sırasında erittiği ve neredeyse bitirdiği Dolar Rezervi sonrası Dolar Longlamak mantıklı bir strateji olsa da Pay Piyasası yani bildiğimiz borsa hakkında yapabileceğim yorumları yaptım. Merkez Bankasının erittiği rezerv, kriz bitse de bitmese de Bankacılık sektörünü riskli bir pozisyona sokuyor. Dolarda yaşanan artış, ihracat yapan şirketler için büyük bir zorluk yaratıyor ve yaşanan kriz durumu turizmi direkt etkilediği için turizm sektöründe de duraklamaya yol açıyor. Kısacası kriz bittiğinde de dikkatli olunması gereken sektörler maalesef ki mevcut. Bankalar, Oteller ve Hizmet Sektörü bir de Dış Ticaret Şirketleri şuan ve sonrasında riskli. Sınai Şirketlerine yatırım yapmak, kurulabilecek en "Defansif" strateji olduğunu söyleyebilirim.
Hisse bazlı tavsiyeler vermem gerekirse, önce söylemeliyim ki bu tavsiyeyi zaten benden almayın ama Ekrem İmamoğlu Gerginliğinin bitmesi önsezildiğinde alınması şuan için mantıklı hisseler;
+AEFES : Rusya'da yaşanan Anadolu Efese Kayyum krizi etkisini kaybetmeye ve işler normalleşmeye başladı. Kriz öncesi hareketli ortalamaya göre Yükseliş trendine giren AEFES'in, şuanki kriz sonrası ucuz olan fiyatı iyice ucuzlaştı. Önümüzdeki Yaz dönemi genelde güzel kârlar açıklayan AEFES, şuan mantıklı ve alınabilecek kağıtların başında.
+KCHOL : Evet ihracat yapan şirketler riskli ama "Kriz Sonrası Topluyoruz" portföyü yapıp da Holding koymamak olmaz. En azından bize yakışmaz, biraz da risk almak gerekiyor. Endeksin normale dönmesi gereken zamanda Koç Holding ve iştiraklarına gelen satışlar endeksi maalesef ki baskılıyordu. KCHOL'e alışların başlamasıyla değil, sadece satışların durmasıyla beraber endeksin ralli yapmaya başlaması sonrası yaşanan kriz, hala da diğer BİST100 hisselerine göre daha fazla satıldığı gerçeğini değiştirmiyor. Ucuz Holdinge karşı kesinlikle zaafı olan ben, KCHOL'ü tavsiye ediyorum.
+KTLEV : Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı açıklamalar (Daha çok talimat gibiydi) sonrası inanılmaz bir şekilde düşen KTLEV, sektörel kriz sonrası ayakta kalabilen sayılı şirketlerden. Katılım Finansman şirketlerinin verdiği "Helal Finansman" hizmeti bazı vatandaşlarımız için vazgeçilemez ve uzun vadeli bir hizmet olduğu için kaçırılmaması gereken bir şirket. Kriz öncesi yükseliş trendine girmeye hazırlanan KTLEV şuan için sağlam temellere dayanıyor. Temel Görünüm kısmı biraz korkutsa da kesinlikle portföye eklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Sonuçta faiz bi anda helal olamayacağına göre ?
+ENKAI : Suriye'de gelişen her olumlu detayın olumlu yansıdığı ENAKI, jeopolitik nedenlerden dolayı alınması gereken bir kağıt. Teknik ve Temel görünümünde kayda değer sorunlar barındırmayan ENKAI, şuana kadar bashettiğim ve sonrasında da portföye eklenmesini söylediğim kağıtların hepsinden daha fazla hikayeye sahip. Böyle kriz durumlarında ne Temele, ne de Tekniğe bakılır. Hikaye görüldüğü an o hikayeye dahil olmak lazım.
+ALTNY : Son dönemlerde halka arz olan en sağlam şirket ALTNY, Ortadoğu'da yaşayan, bundan mutsuz olan, hatta bazen yurtdışında iltica etmek isteyen her vatandaşın yatırım yapması gereken şirketlerden. ASELS'in yaptığı çıkış sonrası ALTNY'a yatırım yapılması düşünülen tutar, 2 şirket arasında tabi ki de paylaştırılabilir fakat bu iki şirketin rakip olmadığını söylemem gerekiyor. Çoğunlukla farklı ürünler üzerinde çalışan bu iki şirket, Küresel gerginliğe karşı portföyde bulunması gereken en önemli sigorta diyebilirim.
+ISMEN : Ya bugün, yada yarın bitecek bu kriz sonrası, ya bugün, yada yarın yaşayacağımız ralliden dolayı aracı kurum tahtası almamız şarttır. Yükselmesi gereken işlem hacimleri, açığa satış yasağının yeniden kalkması ve borsaya olan ilginin arttırılmaya çalışması ISMEN için hayati detaylar. Yakın bir zamanda da %10 gibi bir temettü verecek ISMEN, portföyde bulunması gereken bir kağıt.
Burada size bahsettiğim hisselerin en önemli ortak özelliği; Teknik ve Temel analizle kafayı aşırı meşgul etmeden, hikayesi olan kağıtlar olmasıdır. Mantığımıza sığmayan bir krizde, aklımıza uyan yatırımlar yapmazsak, bu krizi avantaja çeviremeyiz. Bütün Portföyünüzü hissede tutmanızı kesinlikle tavsiye etmiyorum, ama bu demek değil ki; diğer piyasalar güvenli. Bu stresli günlerde 1 düşünecekseniz, 2 düşünmeniz tavsiyemdir.
Umarım bu yaşanan olaylar, inatlaşma ve daha niceleri, güzel gelişmelere vesile olur. Her şeyin güzel olması dileğiyle...
GBPUSD- Continuation Main Target: 1.304 Imo Price Still Wants To Sweep External Liquidity + This Week Was A Bit Slower Unlike The Previous Weeks Which Lead To Liquidity Build Up , Price Should Sweep Internal Liquidity To Sweep External. Thats Why I Expect If The Price Sweeps The Buy Side Liquidity Which Reinforced With FVG It Should Aim For The 1.304 Level
Ana Hedef:1.304 Fiyat Hala Range Dışındaki Likiditeyi Almaya Odaklı Bence Bu Nedenle Bu Hafta Oluşturduğu Likiditeyi Yani Önce Buy Side Likiditeyi Sonra Sell Side Likiditeyi Alması Gerektiğini Düşünüyorum Trade Setupu Budur-
BTC 88K Hedefi Gözüküyor! 🚨 BTC 88K Hedefi Gözüküyor! 🚨
Bitcoin için yeni bir hedefimiz var: 88K! 🎯 Bu işlemde, Master İndikatör’ünü kullandım ve sonuçlar oldukça dikkat çekici. Teknik analiz ve güçlü sinyallerle BTC'nin nasıl yükseldiğini yakından takip ediyoruz. 📊
Bu grafik ile, yükseliş için kritik noktaları belirledik. 88K hedefi, potansiyel bir boğa rallisi için sağlam bir sinyal olabilir! ⚡️
Master İndikatör ile doğru zamanda alım yaparak yüksek kazanç sağlamak mümkün! 🔥
Takipte kalın, fırsatlar tükenmeden harekete geçin!
Bitcoin, Son Durum, Kritik Eşikteyiz!14 Marttan daha önce bahsettim ve o günden sonra artış oldu. Şimdi tam boşluktayız. Son bir düzeltme muhtemelen bekliyorum iki tane seçenek var. 29 Mart güneş tutulmasıyla beraber ufak bir durgunluk yaşayıp 13 Nisan dolunayına kadar yavaş yavaş artıyoruz ve 13 Nisandan sonra 110 bin ilk hedef olmak üzere 190 bin dolara kadar ihtimalimiz var.
Dikkatli oluyoruz neden mi ? 110 bin dolar seviyesini bulmak demek ayı test noktasının tam orası. Orayı mutlak ve mutlak geçmemiz lazım neden mi? Orada yükseliş beklentisiyle fiyatlandık ve mutlak değerimiz medyanımız ortalamamız orada birikti ve son bir test yapıp ayı sezonuna giriş yaşama ihtimalimiz var bunu unutmamalıyız. Eğer geçerse ve 120 bin dolardaki geçişi yapıp yükselen fomo bölgesine girersek hedefim 190 bin dolardır. Bu daha fazla ya da daha az da olabilir bunu 120 bin doları geçince konuşacağız. Ay tutulmasından sonra güneş tutulmasına kadar artış olup güneş tutulmasına yakın zamanda yani perşembe cuma günü sert bir düşüş olabilir. Bu çok sarsmayacaktır bitcoini ama altcoinler son yaptığı dibe geri dönebilir. 2 ekim güneş tutulmasında öyle olmuştu. Eğer boğa sezonun devam ediyorsa ki ay tutulmasından sonra bize ben başlıyorum demeye başladı. Güneş tutulmasından gerçekleştiği andan itibaren örnek veriyorum 82 bin dolarda güneş tutulması gerçekleşti. O fiyatın altına daha sarkmaz 120 bine doğru ilerleriz. 13 nisan dolunayı ile birlikte altı dolmuş bitcoin büyük bir pump için başlangıç noktası olabilir.
Ay ve Güneş tutulmasına göre zamansal analizi eylül ayından beri paylaşıyorum sizler için. Daha doğru sadece bu konu değil attığım her şey sizler için. Bazen komik geldi bazen ciddiye alındı. Komik gelenler için 2 ekimde yaptığım paylaşıma bakmanızı öneririm. Bunu keşfederken bir çok kaynak bana ilham verdi ve 4 seneme yakın emek harcadım. En basit şekilde kodsuz mantıksız direkt anlatıyorum sizlere çünkü araştırmasını yaptığım her anda ağzım açık kaldı. Bu bir test edilmiş doğruluğu istatistiksel olarak GARCH model ile test edilmiş bir araştırma konusudur. Al sat sinyali kısa vadede vermez uzun vadede fikir sahibi olmamızı sağlar. Mesela ben diyorum ki 8 eylülde ayı sezonu gelecek. Nasıl 2 ekimde yaptığım paylaşımda bir daha bitcoin bu fiyata asla gelmeyecek diye özgüvenle yazabiliyorsam 8 eylülde ayı gelecek diye de yazabiliyorsam bunun sayesinde. Detaylarını anlatsam günler aylar sürer sizlere çok kısa bir şekilde anlatıyorum ki zamansal olarak yönümüzü bilelim kazanalım.
Youtubedan artık paylaşım atmaya başladım bunun da analizi var daha detaylı bir şekilde elimden geldiğince her şeyi paylaşacağım.
Daha neler neler araştıracağız birlikte..
Bitcoin haftalık aralığım 94k ile 82 k arasıdır. 75 kya teknik olarak düşme riski hala söz konusudur. Bu hafta belirsiz bir yönle artıp azalabilir. 29 marttan sonraki hafta yani bayramda yön yukarı ama belirsiz fiyat olacaktır. Ondan sonraki hafta 13 nisana kadar yavaş yavaş yön yukarı bir artış olacaktır. 13 nisandan sonra ....
Değişen her durumu güncel olarak her platformada paylaşıyor olacağım.
Bilgi ve Fikir Amaçlıdır. Yatırım Tavsiyesi İçermez!
Gökyüzüne Şimdi Kim Hükmediyor?Hava savaşının geleceğini yeniden şekillendiren tarihi bir kararla, Boeing, ABD Hava Kuvvetleri'nin Yeni Nesil Hava Üstünlüğü (NGAD) sözleşmesini kazandı ve böylece hava hakimiyetini yeniden tanımlamaya hazırlanan altıncı nesil F-47 savaş uçağı doğdu. F-22 Raptor'un halefi olan bu gelişmiş uçak, görünmezlik teknolojisi, hız, manevra kabiliyeti ve yük taşıma kapasitesinde benzeri görülmemiş yetenekler sunarak havacılık teknolojisinde önemli bir sıçrama anlamına geliyor. F-47, tek başına bir platform olarak değil, otonom insansız hava araçlarıyla (İşbirlikçi Muharip Uçaklar - CCA) bütünleşik bir "sistemler ailesinin" merkezi olarak tasarlandı ve tartışmalı bölgelerde güç projeksiyonu yaparak görev etkinliğini artırmayı hedefliyor.
F-47'nin geliştirilmesi, özellikle Çin ve Rusya gibi yakın rakiplerin kaydettiği ilerlemelere doğrudan bir yanıt niteliğinde. Uzun menzil ve üstün görünmezlik teknolojisine odaklanılarak tasarlanan F-47, özellikle Hint-Pasifik gibi yüksek tehdit içeren bölgelerde etkili bir şekilde faaliyet göstermek üzere geliştirildi. Yıllarca süren gizli deneysel testler, kritik teknolojileri doğruladı ve F-47'yi hızlandırılmış bir konuşlandırma takvimine hazır hale getirdi. Yeni nesil bu savaş uçağının, seleflerine kıyasla daha fazla dayanıklılık, bakım kolaylığı ve düşük operasyonel ayak izi sunması beklenirken, F-22'den daha düşük bir maliyetle üretilebileceği tahmin ediliyor.
"F-47" ismi de tarihi ve sembolik bir anlam taşıyor; II. Dünya Savaşı döneminin efsanevi P-47 Thunderbolt'unun mirasını onurlandırırken, ABD Hava Kuvvetleri'nin kuruluş yılını da anıyor. Ayrıca, geliştirilmesine destek veren 47. başkanın rolünü de tanıyor. İlk konsept görsellerde gözlemlenen tasarım unsurları, Boeing'in deneysel uçaklarıyla bir bağlantıya işaret ediyor ve kanıtlanmış kavramlarla en son yeniliklerin harmanlandığını gösteriyor. F-47 programı ilerledikçe, sadece ulusal güvenlik açısından stratejik bir yatırım olmakla kalmayıp, ABD'nin gökyüzündeki hakimiyetini koruma konusundaki Amerikan mühendislik dehasının da bir kanıtı olacak.
Altın Piyasası Analizi ve Yorumları – [24 Mart – 28 Mart]Geçen hafta sert bir düşüş yaşamasına rağmen OANDA:XAUUSD Geçtiğimiz iki işlem gününde altın fiyatları genel olarak art arda üç hafta boyunca güçlenmeye devam etti. 2.985$/ons seviyesinden açıldıktan sonra 3.057$/ons'a ulaştı ve son işlem gününde sert bir düşüşle 2.999$/ons'a geriledi ve ardından toparlanarak haftayı 3.023$/ons seviyesinde kapattı.
Altın fiyatlarında önceki işlem gününde görülen sert düşüş, ABD Merkez Bankası toplantısı sonrasında doların daha da yükselmesinden kaynaklanırken, işsizlik yardımları ve üretim endeksi gibi ABD ekonomik göstergelerinin çoğu olumlu seyrederek ABD ekonomisinin durgunluk belirtileri göstermediğine işaret etti. Buna ek olarak, birçok Federal Reserve yetkilisi, Fed'in faiz oranlarını düşürmeye devam etme konusunda acelesi olmadığını söyledi; ancak Fed'in daha önceki noktasal grafiği, Fed'in bu yıl hala iki kez faiz indirimi yapmayı planladığını gösteriyor.
Bu hafta ABD, PMI, tüketici güveni, 2024'ün dördüncü çeyreği için revize edilen GSYİH ve hane halkı tüketim harcamaları (PCE) gibi birçok önemli göstergeyi yayınlayacak. Bu göstergeler arasında PCE, piyasadan özel ilgi görecek çünkü PCE, Fed'in en çok ilgilendiği enflasyon göstergesi. PCE'nin önemli ölçüde büyümesi durumunda Fed faiz oranlarını düşürmeye devam edecek. Bunun yerine bir sonraki toplantıda oranları değiştirmeden bırakacaklar.
🕹 Önümüzdeki hafta altın fiyatlarını etkileyebilecek bazı veriler:
Pazartesi günkü S&P Küresel İmalat ve Hizmet Satın Alma Yöneticileri Endeksi ve Salı günkü ABD Tüketici Güven Endeksi de dahil olmak üzere bu hafta açıklanan birçok önemli ekonomik veri, piyasaya ABD ekonomisinin gelişimi hakkında daha net bir anlayış kazandıracak.
Ancak yatırımcılar için en önemli gösterge, Fed'in favori enflasyon göstergesi olan ve Cuma sabahı açıklanacak olan kişisel tüketim harcamaları (PCE) endeksidir.
Yaklaşan diğer önemli veriler arasında Salı günü yeni konut satışları, Çarşamba günü dayanıklı tüketim malları siparişleri, bekleyen konut satışları, haftalık işsizlik verileri ve Perşembe günü ABD'nin dördüncü çeyrek gayri safi yurtiçi hasılası yer alıyor.
📌Teknik olarak altının bu haftaki ana desteği 2.954$/ons civarında, direnci ise 3.057$/ons seviyesinde. Altın fiyatları önümüzdeki hafta 3.057$/ons seviyesinin üzerine çıkmaya devam ederse, bu durum 3.100$/ons direnç bölgesine doğru daha fazla yükselişin yolunu açabilir. Tersine, altın kar alma baskısıyla karşı karşıya kalabilir ve fiyatların ons başına 2.950 dolar civarına düşmesine neden olabilir.
Önemli teknik seviyeler aşağıda listelenmiştir.
Destek: 3.021 Dolar – 3.000 Dolar
Direnç: 3.051 Dolar – 3.057 – 3.065 Dolar
XAUUSD Satışı: Fiyat 3,101 – 3,099⚡️
↠↠Zararı durdur 3.105
XAUUSD Alış: Fiyat 2,949 – 2,951⚡️
↠↠Zararı durdur 2.945
Altının mutlak temel desteği var ancak RSI aşırı alımdaOANDA:XAUUSD Şu anda ons başına yaklaşık 3.048 dolara düştü; bu, 20 Mart'ta Asya'nın erken saatlerinde belirlenen tüm zamanların en yüksek seviyesinin 9 dolar altında.
Perşembe günü ABD Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) faiz oranı kararını açıkladı ve ekonomik beklentileri özetledi; Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell bir para politikası basın toplantısı düzenledi.
Trump yönetiminin ek gümrük vergileri getirmesinin ardından Federal Açık Piyasa Komitesi gösterge faiz oranını değiştirmeyerek %4,25 ila %4,50 aralığında tutarken, yetkililer bu yıla ilişkin enflasyon beklentilerini yükselterek ekonomik büyüme tahminlerini düşürdü.
Fed, iki gün süren para politikası toplantısının ardından Çarşamba günü saat 14.00'te (Doğu Saati) faiz oranını %4,25 ile %4,5 aralığında tutacağını ve Nisan ayında bilanço küçültme hızını yavaşlatmaya başlayacağını duyurdu.
Federal Rezerv ayrıca, ABD enflasyonunda artış öngören ve ekonomik büyüme tahminini düşüren bir FOMC bildirisi yayınladı.
Stagflasyon belirtileriyle karşı karşıya kalan Federal Reserve, geçen yıl Eylül ayında faiz oranlarını keskin bir şekilde düşürdüğünde verdiği gevşeme sinyaline benzer şekilde 2025 yılında hala iki faiz indirimi açıklamıştı.
Basın açıklamasında mevcut göstergelerin ekonomik aktivitenin sürdürülebilir bir hızla büyümeye devam ettiğini gösterdiği vurgulandı. İşsizlik son aylarda düşük seyrediyor, işgücü piyasası koşulları güçlü ve enflasyon yüksek kalıyor.
Fed Başkanı Jerome Powell, toplantının ardından ilk olarak düzenlediği basın toplantısında tarifeleri tartıştı ve Trump'ın politikalarının ekonomiyi etkilediğini kabul etti. Ayrıca Trump yönetiminin yeni politikalarının ekonomi üzerinde etkisi olacağını ancak bu etki konusunda aşırı spesifik bir değerlendirme yapmamaya dikkat edeceğini söyledi. Ayrıca "belirsizlik" kelimesini de birkaç kez kullandı. Tarifelerin ABD ekonomisi üzerindeki potansiyel etkisine ilişkin belirsizliği yineledi ve Fed'in istihdam ve enflasyon tahminlerine yönelik risklerin altını çizdi. -Bloomberg-
Geçtiğimiz hafta ABD Başkanı Trump, çelik ve alüminyuma yönelik ithalat vergilerini %25'e çıkarmış ve yeni karşılıklı gümrük vergileri ile sanayi vergilerinin 2 Nisan'dan itibaren yürürlüğe gireceğini açıklamıştı.
Jeopolitik açıdan bakıldığında, Rusya ile Ukrayna arasında enerji tesislerine yönelik saldırıları sona erdirmek amacıyla 30 günlük ateşkes olmasına rağmen çatışmalar devam ediyor. Aynı zamanda Ortadoğu'daki çatışmalar da tırmanmaya devam ediyor Reuters'e göre İsrail'in Salı günü düzenlediği hava saldırısında 400 kişi öldü.
BM kaynakları Çarşamba günü AFP'ye verdiği demeçte, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Deir el-Balah'ta bir BM binasına düzenlenen saldırıda iki BM personelinin öldürüldüğünü söyledi.
Altın fiyatları bu yıl yüzde 15'ten fazla arttı. Altın, ekonomik veya jeopolitik belirsizlik zamanlarında uzun süredir güvenli bir yatırım olarak görülüyor ve faiz getirmediği için düşük faiz ortamında daha da çekici hale geliyor.
Paritenin teknik görünümü OANDA:XAUUSD
Altın fiyatları tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaşmaya devam ediyor ve okuyucuların dün kaydettiği %0,50 Fibonacci geri çekilme seviyesinden destek buluyor. Şu anda herhangi bir teknik engel bulunmuyor ve bir sonraki yukarı hedef %0,618 Fibonacci geri çekilme seviyesi.
Kanalın kısa vadeli destek görevi görmesi ve RSI'nın büyük bir düşüş düzeltmesi belirtisi göstermemesi nedeniyle tüm teknik koşullar daha yüksek bir hareketi desteklese de, bir düşüş düzeltmesi meydana geldiğinde, bu genellikle şu anda yaşadığımız gibi uzun bir güçlü büyüme döneminden sonra gelir.
Yatırımcılar kısa vadeli hedef olarak 3.037 dolar civarında aşağı yönlü bir düzeltmeye hazırlanabilirler ve %0,618 Fibonacci geri çekilme seviyesi bu beklentileri karşılayabilir.
%0,618 Fibonacci seviyesine yakın satışların trend karşıtı bir hamle olduğunu anlatmaya çalışacağım. Ancak RSI aşırı alım bölgesine doğru ilerlediği ve art arda altı yükseliş dönemi geçirdiği için aşağı yönlü bir düzeltme mümkün. Ancak beklentilerin ayarlanması ihtiyacı, ters bir eğilim olduğundan kısa pozisyonların yakın gelecekte kapatılması gerektiği anlamına geliyor.
Gün içerisinde altın fiyatlarındaki yükseliş eğilimi ve aşağı yönlü düzeltme beklentileri yine aşağıdaki teknik seviyeleri üretecek.
Destek: 3.037 Dolar – 3.021 Dolar – 3.000 Dolar
Direnç: 3.065 Dolar
XAUUSD Satışı: Fiyat 3,101 - 3,099⚡️
↠↠Zararı durdur 3.105
→Kar Al 1 3.093
↨
→Kar Al 2 3.087
XAUUSD Alış: Fiyat 2,999 - 3,001⚡️
↠↠Zararı durdurma 2.995
→Karı al 1 3 007
↨
→ Kâr edin 2 3 013
Borsa İstanbul'da 17 Yılın En Kötü Haftası- 24 Mart 2025Haftalık Performans
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftayı %16,57 değer kaybederek 9.044 puandan tamamladı. Endeks, hafta içinde en düşük 8.984 ve en yüksek 10.902 puanı gördü.
Aynı dönemde Borsa İstanbul mali endeksi %19,41 azalarak 10.546 puan, hizmetler endeksi %15,36 değer kaybıyla 8.830 puan, sanayi endeksi %12,65 azalışla 11.919 puan, teknoloji endeksi %7,45 kayıpla 16.998 puan oldu.
Bankacılık endeksi haftayı %26,46 düşüşle tamamladı.
Bist100 haftayı dolar bazlı %19,39 düşerek 238’den kapattı.
Haberler
Ekrem İmamoğlu’nun 23 Mart sabahı tutuklandığı haberi geldi. Endeksi perişan eden siyasi gelişmeler bayrama girene kadar ana gündem maddemiz olacak gibi.
Bu satırlar yazılırken bir haber daha geldi: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yönetiminin bugün banka müdürleriyle toplantı yapacağı belirtildi.
Avrupa’da bu hafta Stoxx 600 TVC:SXXP %0,56 yükselirken Almanya’da XETR:DAX %0,41 düştü, İspanya’da NASDAQ:IBEX %2,65 yükseldi, Fransa’da NASDAQ:CAC %0,18 yükseldi, İngiltere borsası ana endeksi FTSE 100 SPREADEX:FTSE %0,17 yükseldi.
ABD'de FED faiz kararını pas geçti, bilanço sezonu devam ediyor. Salı gün Game Stop NYSE:GME bilanço açıklayacak.
Bu hafta Palantir NASDAQ:PLTR %5, Dominos Pizza $DMZ %8, 6. nesil savaş uçağı F-47 ihalesini alan Boeing NYSE:BA %10 yükseldi.
Haftayı ABD endeksleri SP:SPX %0,51 yükselişle, NASDAQ:NDX %0,25 yükselişle, TVC:NYA yatay, AMEX:DJIA %1,20 yükselişle kapattı.
Çin’de LSE:SSE Kompozit endeksi haftayı %1,60 düşüşle, Hong Kong HSI:HSI endeksi %1,13 düşüşle kapattı. Japonya’da TVC:NI225 %1,68 yükselişle, Güney Kore’de endeks KRX:KOSPI %5,06 yükselişle kapattı.
Altının ons fiyatı OANDA:XAUUSD haftalık %1,31 artışla 3023 dolara geldi. Gram altın, kurun da etkisiyle %5 yükselişle 3669 TL. Altın etf’lerinden Arca Gold %2,74, VanEck Vektor %1,97 yükseldi. Spot piyasada gümüşün onsu OANDA:XAGUSD %2,21 düşüşle 33,02 dolar.
Bitcoin BINANCE:BTCUSDT , haftalık %2,66 yükselişle 84.772 dolar. BINANCE:ETHUSDT %6,56 yükselişle 2006 dolar ve BINANCE:DOGEUSDT %2 yükselişle 0,17 dolara geldi.
Endeks Yorumu
Borsa İstanbul, BIST 50 Endeksi'nde yer alan paylarda 24 Şubat'tan bu yana açığa satış işlemlerinde yukarı adım kuralı uyguluyor. Hatırlanacağı üzere yaz aylarından beri bu tedbir uygulanmış, hacim düşmüş, yükselişler kısıtlı kalmış ve dopingli ama serbest hareket edemeyen bir endeks izlemiştik. Tam tedbirler kaldırıldı derken ve ortada bariz bir sebep yokken Mart başında tekrar tedbir getirilmesi ilginç gelmişti. Meğer her şeyin sebebi varmış.
İki haftadır endeks toparlıyor, olumlu ayrışıyor diyorduk. Pazartesi ve Salı yatay hareket devam ederken Çarşamba sabahı bambaşka bir endekse, bambaşka bir Türkiye’ye uyandık.
Parantez
Ekrem İmamoğlu dahil 106 kişinin gözaltına alındığı haberinin gelmesi ile önce endeks çift devre kesti, ardından kurda %9’u bulan hareketler gördük.
Siyasi görüşümüz ne olursa olsun gelişmelerin ekonomiye, borsaya çok sert etkileri var. Muharrem İnce’nin çarşamba akşamki bir cümlesi hepimizi ilgilendiren gerçeği bir cümle ile gözler önüne seriyordu: Hepimiz bugün %10 fakirleştik.
TCMB elinden geleni yaptı, sonuç olarak son bir yılda biriktirilen rezervlerin 1/3’ü son üç işlem gününde elden çıkarıldığı hesaplanıyor. Kurda hareket demek ithalata bağlı bir ekonomi için enflasyon demek, zam demek, dolayısıyla mart enflasyon tahminlerinin tutmaması, ekonomi planında aksama demek. TCMB’nin faiz indirimine ara vermesi, hatta gecelik faizleri 370 bp arttırması demek ki endeks açısından en büyük hikayemiz faizlerin makul bir seviyeye inmesiydi; artık bu senaryo beklemede. Dolayısıyla bu süreçten en olumlu etkilenmesi beklenen bankacılık endeksi 5 günde %26 düştü. Borsa İstanbul 100 endeksi, en son literatüre Submortgage krizi olarak geçen ve 6 Ekim 2008 ile başlayan küresel krizde bu kadar (haftalık 17,53, aylık %23) düşmüştü. 17 senenin en kötü haftasını yaşadık. Birkaç rakamla sonuçları kavramaya çalışalım.
Son 3 günde Borsa'daki hisselerin piyasa değerleri (Market cap) 63 milyar dolar eridi. 408 milyar dolardan 345 milyar dolara düştü.
Bloomberg Terminal’de yer alan bir nota göre carry-trade'lerin yarıdan fazlasının çözülmesiyle, TL offshore gecelik faizi %49'dan %115'e çıktı.
Eski TCMB başekonomisti Hakan Kara hocanın hesabına göre TCMB'nin 3 günde 25 milyar $'dan fazla rezerv erittiği değerlendiriliyor.
Merkez Bankası kurla uğraşırken SPK da hemen endeks için önlem almaya çalıştı, borsadaki şirketlerin genel kurul kararına ihtiyaç duymadan hisse geri alımı yapabileceklerini açıkladılar. Başta Varlık Fonu hisseleri dahil alıma başladı ve Perşembe bir nefeslenebildik ancak Cuma gün yine çok sert satışlar gördük. Tarihî olayların özeti niteliğindeki aşağıdaki tabloya baktığımızda üç günlük kayıplar ile dahi listeye çoktan girdiğimizi görüyoruz. İfade ettiğim gibi bayramı görsek yeter modundayım. Ancak çok da kötümser değilim, zira doğa kanunları gereği her etki ters yönde bir tepki de doğurur ve sonuçları olur. Düşüşler de bir fırsattır ve zamanlama hesaba katıp değerlendirilmelidir.
Son olarak TCMB’de bir dönem üst düzey yönetici olarak çalışmış ve görüşlerine değer verdiğim İbrahim M. Turhan’ın ifadesi ile “Türkiye’de Hollanda’nın nüfusuna yakın sayıda ve kişi başına düşen geliri AB ortalamasında olan, Polonya nüfusunun yarısına eşit ve kişi başına geliri Polonya düzeyinde olan, Kolombiya’nın nüfusu kadar ve kişi başına düşen geliri de Kolombiya’nınkine denk olan, nüfusu itibarıyla Azerbaycan+ Ermenistan+ Gürcistan toplamı kadar ve kişi başına düşen geliri olan dört ayrı ülke var. Ülke batmaz, sermaye/servet el değiştirir.” diyelim ve daha güzel günler temenni edelim.
Teknik Seviyeler
Teknik olarak baktığımızda Cuma akşam viop seansının 1,20 artı kapattığını not ederek fibo dip seviyesi olarak 8550 ’yi görüyorum. Mevcut seviyeden %10’luk bir kayıp gelse 8100’leri görmesini ancak 8550’nin altına sarkmaların kalıcı olmayacağını düşünüyorum. 9850 ise majör ortalama seviyesi ve trend belirleyici olacak. Bir süre buraları görmesi zor olsa da gözler bu bölgede. Düşüşün sebebi neyse bu sebebin ortadan kalkması ya da başka olumlu haber akışı şart, yoksa şu an teknik analizlerin sorularımıza cevap olacağını düşünmüyorum.
Hacim 120-230 milyar TL aralığında, 20 günlük ortalamanın üzerindeyiz. Bilhassa geri alım kararı sonrası Perşembe 228 milyar TL rekor hacim gördük. Momentum sıfırın hemen üzerinde ve aşağı yönlü kırdı. Endekste toparlanma hikayemizin gecikeceği ortada.
Yabancı takas oranı %39,28.
Türkiye'nin 5 yıllık CDS primi bir yılın zirvesini gördü, 328.
ABD 10 yıllıklar TVC:US10Y %4,25. Dolar endeksi TVC:DXY 104. TVC:VIX endeksi 19. Brent petrol TVC:UKOIL 72 dolar. Baltık kuru yük INDEX:BDI endeksi 1643.
Dolar/TL FX:USDTRY 40’dan döndü, 37,76. Euro/TL FX:EURTRY 43’den döndü, 40,90. Aralık vadeli dolar kontratlara baktığımızda yoğun şekilde yığılma görüyoruz ve anlaşma fiyatı 50 TL üzerinde.
Bist100 F/K’mız 11,01.
Bist30 F/K’sı 9,43.
İyi haftalar.